Despre

Istoric Rotary international

Rotary este o organizatie a oamenilor de afaceri si reprezentantii diferitelor profesii din întrega lume care considera importanta asigurarea de servicii umanitare, care încurajeaza înalte standarde etice în toate domeniile de activitate si ajuta la mentinerea pacii, precum si la stabilirea de relatii de buna întelegere între popoare. Rotary întruneste aproape 1.2 milioane de membri de ambele sexe, în 28.000 de cluburi din 154 de tari, în 35 de zone geografice. Rotary uneste oamenii indiferent de rasa, credinta si convingeri politice, într-o atmosfera de cooperare. Rotary a luat fiinta pe 23 februarie 1905, odata cu formarea clubului Rotary din Chicago, Illinois, S.U.A.. în calitatea sa de prima organizatie de ajutorare din lume, Rotary a fost fondat de catre avocatul Paul P. Harris.

Rotary International reprezinta asociatia tuturor cluburilor Rotary din lume, având drept principal motto: „Ajutor mai presus de sine”. Cele trei obiective ale lui Rotary International sunt încurajarea, extinderea si supravegherea activitatii Rotary în întreaga lume, precum si coordonarea si conducerea în general a activitatilor internationale. Cluburile Rotary sunt grupate pe zone geografice – numite districte Rotary, având în frunte un guvernator care, pe o perioada de un an, devine functionar al lui Rotary Interantional, în acelasi timp reprezentând Consiliul Central al organizatiei. În prezent exista mai mult de 515 districte Rotary în întreaga lume, grupate în sase regiuni, una dintre ele fiind CEEMA (cuprinzând Europa Continentala, zona mediteraneana rasariteana, precum si Africa). În zonele unde nu exista districte, Rotary este organizat sub forma de zone speciale de extindere.

Consiliul Central, care se întruneste de regula de patru ori pe an, este organismul de elaborare a politicii lui Rotary International. Printre membri acestuia se numara presedintele în functiune, precum si presedintele ales al lui Rotary International, cât si alti 16 directori din întreaga lume. Presedintele este ales pe o perioada de câte doi ani. Toti conducatorii Rotary, atât la nivel international, cât si la cel local, sunt voluntari nesalarizati.

Secretariatul Rotary International sprijina cluburile Rotary pentru îndeplinirea unor proiecte si activitati de ajutoare, fiind alcatuit din diferite birouri. Cartierul general al organizatiei Rotary se afla în Evanston, Illinois, S.U.A., o suburbie a orasului Chicago. Serviciul regional al lui Rotary International, pentru Europa si Africa, se afla la Zurich, Elvetia. Exista înca 7 filiale ale serviciului regional: în Argentina, Australia, Brazilia, India, Japonia, Coreea si Filipine.

Istoria Organizatiei Rotary în România

Stabilirea organizatiei Rotary în România în anii 90 a fost, initial, datorata Districtului Francez 1660 ( regiunea de est a Parisului). Oricum, începând cu 1 iulie 1997 responsabilitatea Organizatiei Rotary în România a fost atribuita unui Administrator Prezidential al zonei extinse a organizatiei sub conducerea unui director elvetian Jur Tchopp

Rotary a reprezentat din toate punctele de vedere „un lucru nou” pentru România. Aceasta tara avusese relatii culturale si educationale de lunga durata cu Franta si, într-adevar, un numar impresionant de oameni eruditi din România au studiat în Franta… Între 1929 si 1939, populatia României se ridica la cifra de 20 de milioane, dintre care 17 milioane erau români, restul fiind reprezentati în egala masura de unguri, rusi si alte nationalitati…. Agricultura reprezenta ocupatia principala a tarii, aici se produce un vin de o excelenta calitate si o mare cantitate de ulei de pe piata provenea din România. Din punct de vedere economic România se situa foarte bine, si de aceea nu trebuie sa ne surprinda faptul ca, în momentul în care Rotary s-a stabilit la Bucuresti, participarea la aceasta organizatie a fost mai degraba o afacere de elita. Clubul Rotary din Bucuresti numara printre membrii sai oameni cu reputatie deosebita iar printre presedintii de dinaintea razboiului s-au numarat un Ministru al Agriculturii, 2 Ministrii ai Comertului si Industriei si Ministrul Finantelor.

Înca de la început, Rotary nu s-a adresat doar personalitatilor din România. Romulus Cordescu si Agrippa Popescu ambii „veterani” si membrii ai clubului Rotary antebelic îsi amintesc ca la dineurile organizate de catre club participau si foarte multi straini sau reprezentanti ai cultelor religioase. Îsi amintesc, de asemenea, de vizita a cel putin trei Presedinti Rotary din lumea întreaga înainte de 1940, si de faptul ca Rotary era activ si eficient. Clubul Rotary România se alcatuia din:

R C Bucuresti Chartered 8 Aprilie 1929
R C Brasov 1930
R C Timisoara 1929
R C Cernauti 1930
R C Arad 1930
R C Campina 1933
R C Iasi 1933
R C Cluj 1935
R C Ploiesti 1936

Clubul Rotary de dinaintea razboiului a desfasurat o activitate educationala si s-a ocupat, în principal, de îngrijirea sanatatii copiilor, a gasit locuri de munca pentru tinerii bolnavi sau cu handicap, chiar a construit adaposturi în munti pentru tinerii schiori, ceea ce a reprezentat, de altfel, unul dintre proiectele Rotary. S-au dezvoltat proiecte „imagine reflectata în oglinda”, posibil, într-o oarecare masura asemanatoare proiectului ulterior al GSE, care permiteau oamenilor sa învete de la semenii lor din alte tari.Rotary a prosperat pâna la izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial iar guvernarea sa a fost înlocuita de una comunista pâna în anul 1990.

Istoric Rotary Bacau

Clubul a fost Chartat în 28 iunie 2002, iar nasii clubului au fost doua cluburi din Iasi si Rotary Club Vâlcea. Are 38 de membri.

Parteneri

 

 

 

 

web design | seo | hosting